History
Historiek van 50 jaar Mortsel Stars.Het allereerste begin.

Mortsel Stars is gegroeid uit Berchem Cristals (naar de gelijknamige brouwerij) en bestaat sinds 1950. Berchem Baseball club werd opgericht "boven een café", zoals dat in die tijd ging, op 7 juli 1950 en had als thuishaven het terrein "achter de kazerne" aan de Uitbreidingsstraat in Berchem.
Door de gunstige ligging in het hart van Berchem konden veel jongeren aangesloten worden en kon reeds in 1951 met eigen spelers in de baseballcompetitie gestart worden. De club groeide rustig in Berchem, en er werd vooraan in de competitie geëindigd. Tot in 1960 de bekroning kwam:Berchem Cristals werd voor het eerst baseballkampioen van België!

Berchem Christals in 1964.
                         Boven (l/r) : Wim Cool, Jos Van Boxel, Charles Deckx, Urbain Van Ballaert, Pierre Waroux, Francois Leyers,
                         Neel De Pauw (manager)
                         Onder (l/r) : Michel Slootmans, Francois Van der Elst, Francois De Saedeleer, Jos De Ruyter (voorzitter),
                         Edgar Vaerendonck, Roger "Swi" Switser, Marcel De Saedeleer (batboy)


Begin van een zwerftocht.


In 1965 moest het gezellige terrein achter de kazerne verlaten worden voor de aanleg van de Antwerpse Ring en begon Berchem BSC een zwerftocht over verschillende terreinen. Van 1965 tot 1972 werd gespeeld op het zogenaamd "Half Maantje" aan de Floraliënlaan aan de rand van het Nachtegalenpark.
De ligging was niet ideaal, want ook daar bleek al de nood aan een eigen clubhuis.Door toedoen van de toenmalige voorzitter Dokter Goemans werd dan in 1972 verhuisd naar de terreinen aan de Luchthaven aan het complex van Groenenhoek Sport. Daar nam de club de nieuwe naam "Berchem Stars" aan.Ook daar werd het terrein helemaal zelf aangelegd met de hoop er ooit een eigen "home" te kunnen verwerven. Niettegenstaande dat kende Berchem Stars op de Luchthaven in die tijd de grootste sportieve successen en werd in 1980, 1981 en 1982 landskampioen.

Onze uiteindelijke thuishaven:Mortsel.

Maar de "homes" waren tot dan toe altijd cafés geweest met ronkende namen als "'t Heilige Huisken" en "den Bombardon" in het hart van Berchem, "de Ring" bij John Vercammen aan de Uitbreidingsstraat en "den Uilenspiegel" bij Jan en Jeannine aan de Diksmuidelaan. Sympathiek, dat wel, maar het modern clubleven en het modern beleid vraagt om een eigen clubhuis en dat was met de fusie van Groot-Antwerpen voor Berchem Stars volledig uitgesloten.Dan hebben we de grote stap gewaagd en contact opgenomen met burgemeester Willy Dehaen van Mortsel om over één van de pas aangelegde terreinen aan de Luchthaven te kunnen beschikken. Burgemeester Dehaen was ons wel goed gezind maar kon, ondanks het grote dossier dat we hadden meegebracht, niet eens vermoeden wat baseball was. Hij gaf ons de raad eens contact op te nemen met Cantincrode, de grote voetbalploeg uit Mortsel, die ook op die terreinen speelde. Het is toenmalig Cantincrode voorzitter wijlen Staf Mertens geweest, die eigenlijk de start gegeven heeft van Mortsel Stars Baseball Club, toen hij vrijwillig één van zijn voetbalterreinen wilde ruilen.Mortsel Stars was geboren!


Corneel De Pauw & Rik Philips

Corneel De Pauw


Een grote toekomst voor onze club.

Als de gemeente Mortsel, nu stad Mortsel, ons dan in 1983 nog de toelating gaf om rond één van de sanitaire blokken die bestonden, een clubhuis te bouwen, was dit de start van de aanleg van onze baseball- en softballterreinen en de bouw van onze kantine. De stad Mortsel heeft ons de kans gegeven…..en wij hebben ze met beide handen gegrepen. Voor de volgende 50 jaar! Als bekroning van ons 50 jarig bestaan werd Mortsel Stars… KONINKLIJKE MORTSEL STARS.


Mortsel Stars vandaag.Een aanzienlijk palmares.

Zoals reeds gezegd, is Mortsel Stars in de 50 jaar van haar bestaan steeds één van de vooraanstaande ploegen van het Belgisch baseball geweest.Met het ontstaan van de Europese competities hebben we een grote internationale uitstraling gekregen.
Berchem Cristals werd voor het eerst landskampioen in 1960.Een tweede landstitel kwam er net niet in 1979, toen de titel in de laatste wedstrijd verloren ging.Maar in de drie volgende jaren werd Berchem Stars in 1980, 1981 en 1982 glansrijk kampioen van België. Maar Belgisch kampioen worden bracht ook internationale verplichtingen mee.In 1981 organiseerden we zelf in Berchem de B-poule voor landskampioenen, die we trouwens wonnen.Dat gaf recht op een succesvolle deelname aan de A-poule in Parma(Italië) in datzelfde jaar.In 1982 namen we deel aan de B-poule in Leksand(Zweden) en in 1983 wonnen we nogmaals de B-poule voor landskampioenen in Parijs.


        Berchem Stars nationaal kampioen in 1980,1981 en 1982.

                          Boven (l/r) : Neel De Pauw, Luc Vereecken, Terry Herbert, Patrick Renard, Pascal Goudket,
                          Francois Weyenberg, Jos Kovalewski, Patrick Weyenberg, Marcel De Saedeleer, Robby Timmermans,
                          Jean Kovalewski, Tony Blanpain, Arthur Weyenberg, Leo Van Camp, ??, Nidal Nasser, Ronny Blanpain,
                          René Konings, Georges De Maere
                          Midden (l/r) : Danny Ceulemans, Ludo Van Wyck, Guy Renard, Hilda Van Wyck, Martine Sels,
                          Sandra De Maere, Vera Weyenberg, Marina,Liliane Dictus, Karin Defraine, Martine Konings,
                          Tania De Maere, Portia Johnson, Lisette De Maere, Frieda
                          Onder (l/r) : Yves Konings, Nico Van Bedaf, Guy Vereecken, Etienne Brack, Alain Van Wyck,
                          Johan Waroux, Roger De Saedeleer, Stefan Waroux

 

Met de verhuis naar Mortsel en het harde werk daar, werd het een beetje stiller met de sportieve resultaten, maar de jaren '90 bewezen dat we nog steeds een grote club waren gebleven:we werden vice-kampioen in 1995 en 1997.Maar vooral deelname aan de hoogste internationale tornooien bracht de club grote bekendheid.We namen deel in 1993 aan de beker voor landskampioenen in Rimini(Italië), aan de beker voor bekerhouders in 1997 in Pamplona(Spanje) en in 1998 in Moskou.

Mortsel Stars in het nieuwe millenium.

Vanaf 2000 werd onze club dus "Koninklijk", een titel waarop we fier kunnen zijn. In ons jubileumjaar 2000 werd Kon.Mortsel Stars Belgisch kampioen baseball, het was 18 jaar geleden! Voor het behalen van die titel werd Mortsel Stars winnaar van de sporttrofee 2000 van de stad Mortsel. We namen in 2001 deel aan de Europabeker voor landskampioenen in Rotterdam, die echter voor de club in mineur eindigde door het tragisch overlijden van één van onze spelers Toby Cleymans.
Daarna werd het een beetje minder met de sportieve successen van de club en werd bewust gekozen voor een doorgedreven jongerenpolitiek, ook voor ons eerste team. 2002 en 2003 waren sportief moeilijke jaren, maar onze jeugd zal het maken. Het bewijs : de junioren van Mortsel Stars werden in 2003 kampioen van België. De grote hoop voor de toekomst. Vanaf 2000 was onze officiële shirtsponsor, PC-Zone een computerblad uit Nederland. In 2004 wordt deze vervangen door het import/exportbedrijf Nasscorp.
In september 2003 gaf Marcel Knuyt, na een voorzitterschap van 21 jaar, de fakkel door. Hij wordt opgevolgd door Mo Nasser.                          Kon. Mortsel Stars kampioen 2000

                    Boven (l/r) : Coach John Baeyens, Frank Raets, Tim Van Laere, Tom Daniels, Philip Smet,
                    Randall Crispina, Roger De Saedeleer, coach Rik Ruts, Ben Ludowica
                    Onder (l/r) : Jonathan Marin Cortes (batboy), Toby Cleymans, Vincent Brabants, David Van Ballaert,
                    Roberto De Boey, Norman Caes, Jurgen Cobbaut, Randy Giorgiadis, Ronald Tiliakos, Ramses Martis,
                    Lars Cobbaut(batboy).Een grote club.


Mortsel Stars beschikt over een mooi clubhuis, dat gemakkelijk te bereiken is en waar weinig parkeermoeilijkheden zijn.De terreinen liggen vlak naast het vliegveld van Deurne, aan de Krijgsbaan rechtsaf als u richting Mortsel rijdt. We beschikken over een baseballveld met internationale afmetingen, een softbalveld en over velden voor miniemen en pupillen. Mortsel Stars komt in de competitie uit met een eerste team en reserven, met softballteams voor dames en heren, met junioren, cadetten, pupillen en miniemen.Bijzondere aandacht wordt besteed een de peanuts van 4 tot 8 jaar en voor de gelegenheidsbaseballers bestaat er een recreantenteam.We beschikken over een totaal van ongeveer 150 spelende leden.